21 Nisan 2011 Perşembe

Merkez Bankası Kimin?

Merkez Bankası Kimin?

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" mı yoksa "Türkiye Cumhuriyet(İ) Merkez Bankası" mı?

O "i" harfi neden orada yok?

Önce resmi inceleyiniz...

___

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 11 Haziran 1930 Tarih ve 1715 Sayılı Kanun (mülga) ile özel sermayenin de katıldığı bir anonim ortaklık olarak kurulmuştur.


Bu düzenlemeyle devletten ayrı ve bağımsız olduğu hususuna özel bir önem verilmiştir.

Bu amaç çerçevesinde, Banka'nın kuruluş kanunu tasarısında adı "merkez bankası" olarak öngörülmüşken, TBMM Komisyonu'nda uluslararası ilişkiler de düşünülerek "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" olarak değiştirilmesine karar verilmiş; banka'nın bağımsızlığını vurgulama amacı güdülerek "Türkiye Cumhuriyeti" ibaresine ve kısaltılmış şekli olan "T.C."ye özellikle yer verilmemiştir.

Kanun koyucu tarafından Banka'nın devlete ait bir kuruluş; bir kamu kuruluşu olduğu izlenimi vereceği endişesiyle " CUMHURİYETİ " ibaresinden özenle kaçınılmıştır.

2 yorum:

  1. bir ara arkadaşlarımla bunu merak etmiştik internette yaptığımız o kadar araştırmaya rağmen bu konu hakkında bir sonuca varamamıştık. aklıma geldi. bu bloğu buldum büyük bir umutla girdim ancak burada da nedeni yazmıyor. üzüldüm. bu kadar oyunun oynandığını bilen millet olarak nasıl katlanıyoruz. sabırla olacakları mı bekliyoruz. yoksa gerçekten bizler birer aptalmıyız....

    YanıtlaSil
  2. Hazine Merkez Bankasından bir miktar kredi kullanma hakkına sahiptir. Fazla olursa, iç borç alma yoluna gidilir. Merkez Bankasının özerk olma durumu bu konuda iyidir. Zira art niyetli hükümetler devletin içini boşaltıp karşılığı olmayan paralar basarak devalüasyona neden olabilir. Özerkleğin yanında şahısların kontrolu altında olması felakettir. Örneğin. Merkez Bankasının Tc adına yabancı ülkelerde milyarlarca doları rezerv halinde teminat olarak bekletilmekte. Ticari anlaşmalarn büyüklüğüne göre değişir mesela abd de 25 milyar dolarımız var. 70cente muhtaç olduğumuz senelerde yada ekonomik krize girdiğimiz de bu paraları neden kullanamıyoruz?- Kullanıyoruz. Şu şekilde kullanılır. Merkez bankası tefecilere( Galata Bankerleri) ve bankalara cüz faiz oranlarıyla kredi verir. Hazine, Merkez Bankasında ki kredisini tükettiği zaman, iç borç alma yoluna gider. Bono- tahvil adı altında kısa ve uzun vadede yüksek faiz oranlarıyla basılan bu kağıtları Merkez Bankasının kredisini alan sabetaylar satın alır, ve faizden köşeyi döner. Türkiyenin en zengin 10 ailesinin gelirlerinin %87sini bu faizlerin sağladığı söylenmekte. Zira 10 milyar dolar servetten bahsedenler neden vergi rekortmeni olamıyor? -Çünkü devletten kazandığı paraya vergi ödemiyor adamlar.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...