21 Haziran 2011 Salı

Kızılderililer İslam'ı Tanıyordu

Kızılderililer İslam'ı Tanıyordu


İslam'la tanışmalarının bin yıldan önceye dayanmasına rağmen pek çok kimsenin bunu bilmediğini belirten Kızılderililer, yapılacak araştırmayla bu tanışmanın şahitlerinin ve belgelerinin temin edileceğini bildirdiler. New York'taki Çeroki Kızılderililerinin üst düzey yetkilisi olduğunu belirten Mahir Abdürrezzak, gönderdiği internet mesajında: "Grubumuzda benim gibi bir çok Müslüman var. Birçok insan Amerikan yerlilerinin bin yıldan fazla bir süre önce Müslüman gezginler aracılığıyla İslam'la temasa geçtiğinden habersiz" diyor.


Çok Sayıda Müslüman İsmi Var

Müslüman gezginlerin soyundan gelenlerin belki de kendileriyle birlikte hayatlarını sürdürdüklerine dikkat çeken Abdürrezzak, "Bu bilgileri tarih kitaplarında bulamazsınız. Ancak Müslüman toplum hayatında çok aktif olduklarını gösteren pek çok belge, yasa ve sair dokümanlar var. Mesela 1787 barış ve dostluk anlaşmalarına imza atanların isimleri Abdülhak ile Muhammed bin Abdullah'dır. 1866'daki son Çeroki liderinin ismi de Ramazan İbni Wati'dir" cümleleriyle sürdürüyor mesajını.

Geleneklerde İslami Kıyafetler Var

Bütün dokümanların Kongre Kütüphanesinde ve milli arşivlerde bulunduğunu kaydeden Kızılderili Çeroki Karaayak Kabilesi mensubu Mahir Abdürrezzak, Arapça, Farsça ve İbranice'nin tesirinde kabile dilleri üzerinde araştırma yapacağını söylüyor. 'Allah' lafzının hemen hemen her kabile dilinde bulunduğunu vurgulayan Abdürrezzak, geleneksel yerli kıyafetlerinde kadınların saçlarını, erkeklerin de diz kapaklarına kadar örtünmesi esasının bulunduğunu ifade ediyor.

Kolomb Müslümanlarla Karşılaştı

Mahir Abdürrezzak mesajının sonunda, Kolomb'un Amerika'ya geldiğinde Müslümanlarla karşılaştığını ayrıca 1654 yılında İngilizlerin Amerika içlerinde sakallı ve Müslümanlar gibi ibadet edenlere rastladıklarını, 1690'larda da Fransızların yeni dünyada Meluncan diye anılan Müslümanlarla temasa geçtiklerini kaydediyor.


Kaynak: "Kızılderililer İslamiyet'i Tanıyordu", çev. Abdullah Emiroğlu, Zafer Derg., Ekim 1997, sayı: 250, s. 27.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...