16 Mart 2012 Cuma

İngilizler İnsanlık Suçu İşleyip Çanakkale'de kimyasal silah kullandılar

İngilizler İnsanlık Suçu İşleyip Çanakkale'de kimyasal silah kullandılar

Osmanlı Arşivi görevlilerinin gündeme getirdiği "İngilizler Çanakkale Savaşı'nda kimyasal silah kullandı" iddiasına İsrailli akademisyenden destek geldi. Sheffy, İngilizlerin Gelibolu'ya 4 bin 600 tüp kimyasal gaz ve 50 bin gaz maskesi gönderdiğini ileri sürdü

Başbakanlık Osmanlı Arşivi görevlilerinin bir süre önce İtilaf Devletleri'nin Çanakkale Savaşı'nda kimyasal silah kullanmış olabileceğine dair açıklamalarının ardından İsrail Tel Aviv Üniversitesi Öğretim Üyesi Yigal Sheffy de, İngilizlerin savaşta Gelibolu'ya 4 bin 600 tüp kimyasal gaz sevkiyatı yaptığını iddia etti. Sheffy'e göre İngilizler, askerlerinin kimyasal silahtan korunması için cepheye 50 bin gaz maskesi de gönderdi. Kültür A.Ş'nin geçtiğimiz günlerde yayınlanan "Çanakkale" isimli iki ciltlik kitabında "Gelibolu-Çanakkale Cephesi ve Kimyasal Silahlar" isimli makalesine yer verilen Yigal Sheffy, İngiliz cephesinde kimyasal silah kullanımıyla ilgili tartışmaları ve çıkan kararları inceliyor."İddia ediyorum ki 1915 -1917 seneleri arasında İngilizlerin yaklaşımında ciddi bir değişim oldu" diyen Sheffy, Almanların ilk kez 22 Nisan 1915'te Avrupa'da klorin gazı kullanmasının ardından telaşlanan İngiliz istihbaratının, Rus istihbaratından aldığı bilgilere de dayanarak Berlin'den İstanbul'a kimyasal silah gönderildiği yönünde bazı bilgiler ortaya atıldığını ifade ediyor.

Çanakkale savaşında gaz maskeli ingiliz askerleri  

CHURCHİLL'DEN MİSİLLEME

İsrailli öğretim üyesi, İngiliz devlet adamı Churchill'in konuyu bir adım ileri taşıyarak Almanlara bu silahları kullanmasından dolayı misilleme yapılması için bastırdığını ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral de Robeck ile Amiral Hamilton'a "Türkler muhtemelen kullanacak" teziyle kimyasal silah kullanımını gündemlerine almaları konusunda ısrar ettiğini ifade ediyor. Kısa süre içinde 50 bin gaz maskesi yola çıkarılıyor. İngilizler, Osmanlı ordusunun atak davrandığını ve Alman gaz uzmanlarının İstanbul'da çalışmaya başladığını düşünüyor. Sheffy bunun üzerine İngiliz komitenin 1600 gaz tüpünü Gelibolu'ya doğru yola çıkarma kararı aldığını söylüyor. Sheffy, İngilizlerin 85 bin ton klorinle doldurulmuş 3 bin tüp kimyasal gazın Gelibolu'ya gönderildiğini kaydediyor. Silahların savaşı nasıl etkilediği yönünde bir bilgi ise Sheffy'nin verdiği bilgiler arasında yok.

Yeni Şafak
11.03.2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...