29 Temmuz 2012 Pazar

Fransa'da geliştirilen cihazla felçliler göz bebeklerini kalem gibi kullanacak

Fransa'da geliştirilen cihazla felçliler göz bebeklerini kalem gibi kullanacak
Fransa'da geliştirilen cihazla felçliler göz bebeklerini kalem gibi kullanacak

Fransız bilim insanları tarafından geliştirilen bir cihaz, felçlilerin gözbebeklerini kalem gibi kullanıp karşısındakilerle konuşmalarını sağlayacak.
Paris'te bulunan Pierre et Marie Curie Üniversitesi'nden nörobilimci Jean Lorenceau'nun öncülüğünü yaptığı çalışmada geliştirilen cihaz, hareket algılayıcı kameralarla donatıldı.
Cihaz, konuşamayan felçlilerin göz hareketlerine göre hareket ediyor.
Dakikada 20-30 Karakter 

Normal şartlarda gözlerimizin hareketsiz duramadığını belirten Lorenceau, "Cihazımız ile göz kasını aldatarak gözün istenildiği şekilde hareket etmesini sağladık. Hastalar göz bebeklerini ağır ve dairesel hareket ettirerek yazı ve rakamlar yazabilecek. Göz bebekleri cihazımız sayesinde ardı ardına istenileni yapacak. Yani bir kalem gibi. Hastanın gözleri ile anlattıkları da özel ekranda görülecek" diyor.
"Göz yazıcısı" ile kendisinin dakikada 20 ile 30 karakter yazabildiğini sözlerine ekleyen bilim insanı, "Felçliler de alacakları eğitimin ardından bu sayılara ulaşabilecek. Bu da neredeyse normal el yazısı ile yazılabilecek sayılara eşit" diyor.
Lorenceau ve ekibi şu sıralar, henüz bir isim vermedikleri cihazlarının gelişmiş versiyonunu üretmeye çalışıyor. Özellikle hiçbir uzvunu oynatamayan ve konuşamayan felçliler için umut kaynağı olan cihazın hastalar üzerindeki test çalışmalarına da gelecek yıl başlanacak. Dünya basını, tablet bilgisayarlara gönderme yaparak, cihazı "geleceğin eye-pad'i" olarak tanımladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...