31 Temmuz 2012 Salı

ŞAM'daki bombalı saldırılardan Suudi Arabistan istihbaratı mı sorumlu? Misilleme olarak Suudi İstihbarat şefi Bandar bin Sultan öldürüldü mü?

ŞAM'daki bombalı saldırılardan Suudi Arabistan istihbaratı mı sorumlu?  Misilleme olarak Suudi İstihbarat şefi Bandar bin Sultan öldürüldü mü?
ŞAM'daki bombalı saldırılardan Suudi Arabistan istihbaratı mı sorumlu? 
Misilleme olarak Suudi İstihbarat şefi Bandar bin Sultan öldürüldü mü?

18 Temmuz’da Şam’da gerçekleştirilen bombalı saldırının arkasında Suudi Arabistan İstihbarat Teşkilatı'nın olduğu, Suriye’nin ise Şam’daki patlamaya misilleme olarak Suudi Arabistan’ın ABD eski büyükelçisi ve Suudi İstihbarat Teşkilatı Şefi Prens Bandar bin Sultan’ı öldürdüğü iddia edildi.

Suriye Savunma Bakanı dâhil olmak üzere birçok bakanın ve devlet görevlisinin ölümüyle sonuçlanan bombalama olayının arkasında Suudi Arabistan’ın ABD eski büyükelçisi ve İstihbarat Teşkilatı Başkanı Prens Bandar bin Sultan’ın parmağı olduğunu öne sürdü. Bandar bin Sultan yönetimindeki Suudi İstihbarat Teşkilatı’nın CIA’dan aldığı lojistik destekle Suriye Ulusal Güvenliği Genel Merkezi’ni bombaladığı iddia edilirken, Suriye’nin ise Şam’daki patlamaya misilleme olarak 26 Temmuz’da Riyad’da gerçekleştirilen bir bombalı saldırıda Bandar bin Sultan'ı öldürdüğü öne sürüldü. Press Tv de, 22 Temmuz'da Riyad’daki Suudi İstihbarat Teşkilatı Genel Merkezi’nin bombalandığını, olayda Bandar bin Sultan’ın yardımcısının öldürüldüğünü yazmıştı.

Suudi Arabistan Suriyeli muhaliflerin saldırılarını kışkırtıyor
Suudi Arabistan kraliyet ailesi ile yakın ilişki içinde bulunan Cemal Kaşogi geçtiğimiz hafta Reuters’e konuşarak, Prens Bandar bin Sultan'ın emir almayı sevdiğini ve uygun bulduğu takdirde verilen emirleri hızla uyguladığını söyledi. Kaşogi, “Esad’ın hızlıca devrilmesi arzulanıyorsa, Bandar bin Sultan bunun için gerekenleri yapabilmek için sınırsız yetkiye sahiptir” diye konuşmuş, ayrıca Beşar Esad’ın devrilebilmesi için Suudi Arabistan’ın daha fazla istihbarata gereksindiğini söyleyerek, Bandar bin Sultan’ın gereken istihbaratı sağlayabilecek bir konumu olduğunu açıklamıştı.

ABD’nin Orta Doğu’daki müttefiklerinden olan Suudi Arabistan’ın Dışişleri Bakanı El Faysal tarafından, Suudi Arabistan’ın Beşar Esad'ın devrilmesi için Suriyeli muhalifleri silahlandırmasının “iyi bir fikir olduğu” daha önce dile getirilmişti. Bu doğrultuda Suudi Arabistan’ın Suriyeli muhaliflere maddi destek ve silah yardımı yaptığı biliniyordu. Buna ek olarak, Bandar bin Sultan’ın Suriyeli muhaliflere kişisel olarak askeri ve maddi yardımda bulunduğu iddia edildi. Daha önce İngiltere resmi kaynakları tarafından, Bandar bin Sultan’ın gizli operasyonlara olan yeteneği sayesinde El-Yamama adına silah ticareti yaptığı, bu şekilde eline geçen 1 milyon pound’u aşan miktarda parayı El Kaide de dâhil olmak üzere cihatçı grupların eylemlerine finansal destek sağlamak için kullandığı öne sürülmüştü.

CIA ile yakın ilişki içinde olduğu bilinen Bandar bin Sultan, geçtiğimiz yıl Gazze Şeridi'nde Filistinli mülteci çocuklar için düzenlenen yaz kampını ateşe veren Selefilerin Beşar Esad’a karşı düzenledikleri eylemleri finanse etmekle de suçlanmıştı.

Bandar bin Sultan, CIA ile Suudi Arabistan'ın bağlantısını kuruyordu
1963’ten 2011’e dek Suudi Savunma Bakanlığı görevini yürütmüş olan Prens Sultan bin Abdulaziz’in oğlu olan Prens Bandar bin Sultan, Suudi Kralı Fahd’ın yakın dostu olması sebebiyle 1983’te Suudi Arabistan’ın ABD büyükelçisi olarak atanmıştı. Kral Fahd’ın iktidarı boyunca bu görevi yürüten Bandar bin Sultan, 16 Ekim 2005’te Kral Abdullah tarafından Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atanmıştı.

Bandar bin Sultan, büyükelçiliği boyunca ABD ile yakın ilişkiler kurdu. George W. Bush’la kişisel ilişkisi olduğu bilinen prensin, Bush tarafından “evlatlık” muamelesi gördüğü, bu sebeple ABD basınının Bandar bin Sultan’ı “Bandar Bush” olarak andığı biliniyor.

Suudi resmi kaynakları tarafından, Bandar bin Sultan'ın Suriye tarafından öldürüldüğü iddiasına ilişkin henüz haberi doğrulayan ya da yalanlayan bir açıklama yapılmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...