7 Temmuz 2012 Cumartesi

Sıcak Havalarda Gıda Zehirlenmesine Dikkat

Sıcak Havalarda Gıda Zehirlenmesine Dikkat
Sıcak Havalarda Gıda Zehirlenmesine Dikkat

Sıcak havayla birlikte, gıda zehirlenmesi vakaları artıyor.


Et, balık, tavuk, yumurta...
Hayatımızın vazgeçilmez protein kaynakları, özellikle yazın doğru saklanmadığında çabucak bozuluyor, zehirlenmeye sebep oluyor.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 9 bin kişi gıda zehirlenmesine maruz kalıyor. Bu nedenle uzmanlar gıdaların satın alınmasından tüketilmesine, pişirilmesinden saklanmasına kadar her aşamada hijyene büyük önem verilmesini vurguluyor.


Hayvansal gıdaların renginin parlak, su salmamış olması ve kötü kokmaması gerekiyor.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hülya Yılmaz ,"Et tavuk gibi ürünlerin 2 derece ve altında, yumurtanın 5-12 gibi, taze sebze ve meyvelerin 10 derece gibi sıcaklıklarda satışa sunulması lazım. Bu soğuk zincir kırılırsa gıdalarda mikroorganizma ürer" diyor.
Yemek yendikten sonra kusma, halsizlik, ishal gibi belirtiler gıda zehirlenmesine işaret edebilir.
Zehirlenme basit müdahalelerle atlatılabilir.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Akkoçlu, "Evde bol sıvı alarak, ıstırahatle, yediğimiz gıdalara dikkat edilerek, çay kahve patates pirinç lapası, yoğurt az yağlı peynir kızarmış ekmek şeklinde olabilir" diye konuştu.
Hastanın şikayetlerinde azalma gözlenmiyorsa mutlaka doktora başvurulmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...