22 Temmuz 2012 Pazar

Türk bayrağına konulan haç ve Mithad Paşa

Türk bayrağına konulan haç ve Mithad Paşa
Türk bayrağına konulan haç ve Mithad Paşa

Şimdi bizde "Batıcılık" denilen sonsuz batı hayranlığının tanzimattan sonraki ilk mümessillerinden/temsilcilerinden biri de Sadrazam/ Başbakan Mithat Paşa, Türk bayrağını bozmaya kalkışmaktan çekinmemiştir.

Bu unutulmaz faciayı bizzat kendisi öğüne öğüne anlatır! Bosna-Hersek meselesi münâsebetiyle Avusturya hariciye nâzırı/dış işleri bakanı kont Andrassy'nin neşrettiği/yayınladığı bir beyannamede hilâl ile salibin/haçın bir bayrakta birleşemeyeceğinden mecazî bir şekilde bahsetmesine karşı Türk bayrağına bir Haç ilâve ediveren Mithat Paşa, bu müthiş hareketini 1325'te neşrolunan hatıratının "Tabsıra-i İbret" ismindeki birinci cildinin 181'inci sayfasında kendisinden alelusul bir üçüncü şahıs gibi hürmet ve takdirle bahsederek işte şöyle anlatmaktadır:

"Mithad Paşa sırf bu davayı yalanlamış olmak ve uygulamasını göstermek için Hıristiyan bir tabur gönüllü asker oluşturarak ve sancaklarında Ay-yıldız'ın yanına bir de salip/haç ekleyerek sözü geçen taburu, İstanbul'da herkes gördükten sonra Niş askeri tümenine göndermişti."

Mithad paşa daha sonra, Sultan Abdülaziz Han'ın tahttan indirilerek şehid edilmesi ve intihar süsü verilmesi hadisesinden dolayı Yıldız Sarayı'nda 1881 yılında kurulan bağımsız mahkemece suçlu bulunmuş,  ölüme mahkûm edilmiştir. İdam cezası Abdülhamit tarafından Taif'te hapis cezasına çevrilmişse de 3 yıl sonra muhafızları tarafından öldürülmüştür. Cinayetin II. Abdülhamit'in emriyle işlendiğinden şüphelenildiyse de kesinlikle kanıtlanamamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...