22 Temmuz 2012 Pazar

Uzay Nasıl Kokuyor?

Uzay Nasıl Kokuyor?

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay kokusunu içeren bir koku geliştirmek üzere harekete geçti.
Uzaydan gelen astronotların tarifi ve tulumlarına sinen kokudan yola çıkarak oluşturulacak koku, tahmin edildiği gibi pek hoş değil. Uzay istasyonunda çalışan astronotlar, uzay yürüyüşlerini tamamlayıp araçlarına geri döndüklerinde kasklarını çıkardıkları gibi etrafı tuhaf bir koku kaplıyor.

Onları karşılayan astronotların deyimiyle, yaydıkları koku "yanmış et, ısınmış metal, kaynak yapılırken çıkan duman, sülfür, ozon ve hatta ahududu ve rom karışımı"na benziyor.
Astronotların çoğunun "metalik" tanımını kullandığı bu kokunun tam karşılığını bulmak isteyen NASA ise, koku uzmanı kimyacı Steve Pearce'la anlaştı. Pearce, tüm bu bilgilerden yola çıkarak uzaya en yakın kokunun parfümünü üretecek. Yayılan tuhaf kokunun, astronotların dönüşlerinde uzaydaki yüksek enerji titreşimlerinin aracın havasıyla karışmasıyla oluştuğu düşünülüyor. (Kaynak: Milliyet) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...