10 Ekim 2012 Çarşamba

Huccetül İslam İmam-ı Gazali

Huccetül İslam İmam-ı Gazali kimdir?
Huccetül İslam İmam-ı Gazali kimdir?


Asıl adı Ebu Hamid Muhammed, 1058'de İran'ın Tus (bugünkü Meşhed) şehrinin Gazal köyünde doğdu. Kuvvetli bir öğrenim görerek yetişti. Meşhur devlet adamı Nizamülmülk'ün ilim meclisinde kendini gösterdi. Selçuklu hüküm­darlarının ve Abbâsî halifelerinin saygısını kazandı. Devrin en büyük hükümdarı Sultan Sencer, onu tahtına oturtur ve karşısına geçerek dinler, sayısız ikramda bulunurdu.

Cürcan, Nişabur, Bağdat, Şam, Kudüs, İskenderiye, Mekke ve Medine gibi büyük İslam şehirlerinde bulundu. İlim öğreterek, eserler yazarak, vaaz ve nasihatler ederek halkı aydınlattı. İslama ve insanlığa büyük hizmetler yap­tı. İlim ve fazilet üstünlüğü ile aleme örnek oldu. Üçyüz bin hadis-i şerifi râvîleriyle birlikte ezberlediği için Huccetül- islam: İslâm'ın Delîli ünvanını aldı. Yazdığı kitaplar, 55 yıl­lık ömrüne bölününce, her güne 18 sayfa düşer.

Avrupalılar orta çağın karanlığında, dünyayı tepsi gibi düz zannederken, o, dünyanın yuvarlaklığını delillerle is­patladı. Eserlerinin çoğu batı dillerine çevrilerek insanlığın istifadesine sunuldu.

Bir gün yakınlarına: "Bana yeni bir elbise alın getirin. Padişahın huzuruna çıkmak istiyorum" dedi. O gün yalnız ve neşeli olduğu ve ruhunu teslim ettiği görüldü.

Şeyh Ebulhasan Şazeli bildirir:. "Rasülüllah Aleyhisselâm'ı rüyamda gördüm. Mûsâ ve İsâ Aleyhimesselâm'a imam Gazâlî ile övündü ve (Sizin ümmetinizden de böyle âlim var mı?) buyurdu. Onlar (yok) dediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...