29 Haziran 2012 Cuma

Vakit Tamam! İsrail ve ABD ile birlikte Suriye'yi vuruyoruz

Vakit Tamam! İsrail ve ABD ile birlikte Suriye'yi vuruyoruz
Vakit Tamam! İsrail ve ABD ile birlikte Suriye'yi vuruyoruz.
Artık bundan sonra da Rusya, Çin, Şangay Birliği ve AB ülkeleri de bizi vurur mu? El mahkum vurur...
Yaşasın eşbaşkan!

****

CNN televizyonu ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Suriye’ye yönelik olası bir askeri müdahale için planlamayı tamamladığını kaydetti.

ABD’nin Suriye’ye müdahale planı Buna göre Amerikalı generaller Obama tarafından kendilerine operasyon emri verilmesi durumunda uygulamak üzere bir plan hazırladı ve harekatta hangi tip ünitelerin kullanılacağı, kaç askerle müdahale gerçekleştirileceği, ve potansiyel operasyonların maliyetleri gibi konularda detaylı hazırlık yapıldı.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Suriye’deki durumun kendisine Irak Savaşı’nı hatırlattığını söylemişti. Bir ABD’li diplomat da ismini vermeden yaptığı açıklamada Suriye’de bir mezhep çatışması durumunda bu ülkede yaşanacak kaosun Irak’ı bile gölgede bırakacağını söyledi. CNN’e göre askeri planlamada şu detaylar yer alıyor:

- Uçuşa yasak bölge oluşturulması

- Kimyasal ve biyolojik silahların korunması

- Elektronik dinleme ve istihbarat faaliyetleri için 3 savaş gemisi ile bir denizaltının Akdeniz’de konuşlandırılması

- Senaryolar konusunda İngiltere ve Fransa ile koordine halinde faaliyet ile eğitim ve istihbarat paylaşımı konusunda Ürdün, Türkiye ve İsrail ile işbirliği.

Savunma Bakanlığı’ndan üç yetkilinin CNN’e verdiği bilgiye göre, ABD özel birlikleri Ürdün ordusuna, Suriye’deki olayların bu ülkeye sıçraması durumunda nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda eğitim veriyor.

Kara operasyonu Ürdün’den

Yetkililer, iki ülke arasında resmi bir anlaşma olmadığını ancak bazı durumlarda ABD’nin savunma ve destek amaçlı olarak Ürdün’ün yanında yer alacağını söyledi. Yetkililere göre, mevcut senaryolarda ABD askerlerinin Ürdün ya da Suriye’ye girmesi öngörülmüyor, ancak ABD’nin Ürdün birliklerinin sınıra sevk edilmesi durumunda hava desteği sağlayabileceği belirtildi. Ele alınan senaryoların en uç olanı ise küçük bir Ürdünlü askeri birliğin kimyasal ve biyolojik silahların bulunduğu alanların korunması için Suriye’ye girmesini öngörüyor. CNN’e konuşan ABD’li yetkililerden biri, ABD uydularının bu bölgeleri 24 saat izlediğini ve şu ana kadar kaygılanacak bir durum olmadığına inanıldığını söyledi. Ancak habere göre, Obama yönetiminin yaptığı değerlendirmelerde, söz konusu bölgelerin korunması için harekete geçmek zorunda kalınması halinde, belli bir ülkeden askerlerin birkaç saat içinde Suriye’ye girmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Rusya’dan Suriye için radar resti

Rusya’nın, Suriye’nin Türk sınırına yakın Kesap bölgesinde gözlem amacıyla kullanılmak üzere bir radar tesisi kurduğu öne sürüldü. Fransız Le Figaro gazetesinin Batılı bir kaynağın açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, Suriye rejimine sınırın iki tarafında bulunan muhaliflerin hareketlerini gözlemleme fırsatı veren bu tesis, Rusya’nın iki amacına birden hizmet ediyor. Rusya, radar tesisi sayesinde, hem başta İncirlik’teki ABD üssü olmak üzere Türkiye’deki NATO üslerini izliyor, hem de Suriye-Türkiye sınırının Türkiye tarafındaki muhaliflerin neler yaptığını Esad rejimine bildiriyor.

Lazkiye’nin 30 km kuzeyinde bulunan Kesap, eskiden Ermenilerin bulunduğu, şimdiyse Alevilerin yaşadığı bir bölge. Batılı kaynak Kesap’ı, “1300 metre yükseklikte bulunan ve Türkiye tarafında neler olup bittiğinin görülebildiği, Suriye rejimi için stratejik önemi olan bir bölge” olarak tanımladı. Kesap’ın diğer bir özelliği de muhaliflerin elinde olan ve Özgür Suriye Ordusu ile müttefiklerinin ‘kurtarılmış bölge’ haline getirmek istediği Cebel el Ekrad’daki bazı köylerin sadece 10 km uzağında bulunuyor olması. Esad’ın, kurtarılmış bölge planını, radar tesisini kullanarak engellemeye çalışacağı düşünülüyor. Ayrıca, bu tesis nedeniyle ABD gizli servisi CIA’in, Suriyeli muhaliflerle daha fazla istihbarat paylaşımına gidebileceği tahmin ediliyor. Rusya’nın, Şam başta olmak üzere bütün Suriye’de başka radar tesisleri kurması da öngörüler arasında yer alıyor.

Vatan, 15 Haziran 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...