ABD Türkiye'yi 3. dünyda savaşına hazırlıyor. Armagedon başlıyor |
Savaş kokusu
Türkiye II. Dünya Savaşı sonrası en kritik dönemlerinden birini yaşıyor. Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklık ve istikrarsızlık ortamı, Türkiye'yi zor bir sürece doğru itiyor.
CIA Başkanı David Petraeus'un, ABD Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı James Clapper ile Türkiye'ye yaptığı ziyaret, Konya'da yapılan askeri tatbikat, muhtemel bir savaşın ilk adımları olarak değerlendiriliyor. Bu durum Türkiye ile bölge ülkeleri arasında gerginliklerin de artmasına neden oluyor.
YİNE MÜSLÜMANLARI VURACAKLAR
İran ve Suriye'deki gerginliğin arttığı bir dönemde ABD ve Türkiye ortak hava tatbikatı başlattı. 5 Mart-15 Mart tarihleri arasında düzenlen tatbikatlar, Afganistan başta olmak üzere Müslüman ülkelere yaptığı saldırılarla birçok kişiyi katleden ABD askerlerine tecrübe kazandırıyor. Tatbikat için ABD'ye bağlı Almaya Spangdahlem Hava Üssü'ndeki 480'inci Hava Filosu'na bağlı 15 jet ve 250 personel Türkiye'ye geldi. Pentagon basın sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre F-16 jetleriyle 400 sorti yapılacak. Amaç ise iki ülkenin hava kuvvetleri arasındaki uyumu artırmak.
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK SANAL SAVAŞ ALANI
Avrupa'nın en büyük sanal savaş alanı haline getirilen Konya Ovası'nda Türk ve ABD savaş uçaklarının katıldığı Anadolu Kartalı eğitim tatbikatı bugün son buluyor. Tatbikatın gerçekleştirildiği Konya Ovası'nın hava sahası 200 kilometre boya, 150 kilometre ene sahip. Savaş uçakları bu alan içerisinde elektronik merkezlerden verilen sanal hedefleri bilgisayar ortamında yok ediyor. Tatbikatta ise gerçek mermiler kullanılmıyor.
ÖZÜR BORÇLU İSRAİL ALINMADI
Anadolu Kartalları eğitim tatbikatına 2004 yılında katılmaya başlayan İsrail, bu yılki programa alınmadı. Mavi Marmara saldırılarını gerçekleştirerek 9 aktivisti öldüren İsrail, hâlâ özür dilemeye yanaşmıyor. ABD'li pilotlardan Yüzbaşı John Mann, 20 uçağın aynı anda havada uçtuğunu ve bunun disiplinli koordinasyon gerektirdiğini belirtti. ABD'li komutan Albay Paul Murray ise, yapılan tatbikatlarla Türkiye ile ABD'nin beraber savaşa girmesi durumunda 'düzgün iletişim ve taktiksel verimliliğin garanti altına alınacağını' söyledi.
MÜSLÜMAN KATİLLERİYLE ORTAKLIKTAN VAZGEÇİN
Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Şen, ABD hava kuvvetleri pilotlarının Konya semalarında uçmalarından duydukları rahatsızlığı dile getirerek, buna izin veren hükümeti eleştirdi.ABD'nin saldırılarına değinen Şen, hükümete şöyle seslendi; "Proje ortaklığı yaptığınız ABD ve NATO uçakları Konya da yaptıkları eğitimler sonrası her gün Afganistan ve Pakistan'da yüzlerce Müslüman'ı katlediyorlar. Önceki gün yine Afganistan'da bir köyde 16 Müslüman'ı öldürüp cesetlerini de yaktılar." Ayrıca Şen, "Müslüman katilleri ile yaptığınız ortaklıklardan artık vazgeçin" çağrısında bulundu.
ABD, İSRAİL'DEN FARKSIZ
Mavi Marmara saldırısından dolayı özür dilemeyen İsrail'in eğitimlere alınmamasını göz boyamak olarak değerlendiren Şen, "İsrail uçakları halkın gözünü boyamak için tatbikatlara alınmıyor. Ancak onların ebedi dostu, müttefiki olan ABD'yi alıyorsunuz. ABD ve NATO'nun İsrail'den farklı bir tarafı yok" dedi. Mavi Marmara saldırılarından sonra 2011'de yapılan tatbikata İsrail kabul edilmediği için ABD'de katılmamıştı.
ÜS 2001 YILINDA FAALİYETE GEÇTİ
2001 yılında da faaliyete başlayan Konya 3'üncü Ana Jet Üssü'nde yapılan 'Anadolu Kartalları' adlı tatbikatlara, ABD, İsrail, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Pakistan ve Suudi Arabistan hava kuvvetleri katıldı. İlk tatbikat 18-29 Haziran 2001 tarihinde yapıldı ve Türkiye-ABD-İsrail üçlüsüyle başladı. İzleyen yıllarda tatbikatlara katılan ülke sayısı arttı ve yılda dört kez yapılmaya başlandı. Yerli ve yabancı 20 bine yakın personele eğitim verilen üste; F-16, F-4E 2020, RF-4, C-130, CASA, KC-135 Tornado, Awacs, Cougar gibi uçaklarla Maverick ve lazer güdümlü bombalar kullanılıyor. Yine program kapsamında hedeflere hassas vuruş olanağı sağlayan alçak irtifa sistemleri, lazerle işaretleyerek mesafe ölçmeyi ve gece görüşünü sağlayan sitemlerle yapılan eğitimler veriliyor.
_____________________________________
İşte size Hürriyet Gazetesi'nin bir haberi;
ABD ve Türkiye’den büyük tatbikat
Tolga TANIŞ / WASHINGTON
13 Mart 2012
ABD ve Türkiye, geçen hafta Konya’da ortak hava tatbikatı başlattı. İki ülke savaş filolarının koordinasyonunun hedeflendiği tatbikata başka ülke alınmadı.
ABD ve Türkiye, İran ve Suriye’deki gerginliğin arttığı bir dönemde, geçen hafta Konya’da ortak bir hava tatbikatı başlattı. Daha önceki senelerde ABD dışında bazı NATO ve Arap ülkelerinin katılımıyla uluslararası çapta düzenlenen Anadolu Şahini bu kez ikili gerçekleştirildi ve Türk-Amerikan savaş filolarının koordinasyonu hedeflendi.
ABD ÇEKİLMİŞTİ
Türkiye ve ABD arasındaki hava tatbikatları en son 2010’da yoğun olarak tartışılmıştı. Mayıs 2010’da İsrail’in Mavi Marmara feribotuna saldırması sonrası Türkiye’nin o sene düzenlenecek Anadolu Kartalı’na katılması planlanan İsrail’i reddetmesinin ardından ABD de tatbikattan çekilmişti. Ancak 2011’de ABD, Anadolu Şahini’ne katılarak Türkiye ile hava tatbikatlarına yeniden başladı. Geçen yıl Suudi Arabistan, Ürdün ve İspanya’nın da katılımıyla gerçekleşen tatbikat, bu sene ise ikili planlandı.
10 GÜNDE 400 SORTİ
Pentagon basın sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre tatbikat 5 Mart’ta başladı ve 15 Mart’a kadar sürmesi planlandı. 10 gün boyunca F-16 jetleriyle 400 sortinin yapılacağı tatbikatın öncelikli amacının ise iki ülkenin hava kuvvetleri arasındaki uyumun artırılması olduğu belirtildi. Tatbikat için ABD’nin Almanya Spangdahlem Hava Üssü’ndeki 480’inci Hava Filosu’na bağlı 15 jet ve 250 personel Türkiye’ye geldi, burada Türk Hava Kuvvetleri’nin 3’üncü Ana Jet Üssü’ne bağlı uçaklarla buluştu.
ABD, SEAD tekniklerini de Türk pilotlarla paylaşıyor. Polygone (aşağıda) radarlarının da dahil edildiği savaş oyununda elektronik sinyallerle, düşman hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi de tatbik ediliyor. |
HAVADA 20 JET VARDI
Geçen hafta başlayan tatbikata katılan pilotlardan Yüzbaşı John Mann, şimdiye kadar yapılan çalışmanın Amerikan pilotları için önemini şöyle açıkladı: “Taktiklerimizde ve genel olarak operasyonlarımızda birçok benzerlik var. Fakat fazla sayıda olunduğunda, farklı teknikler, koordinasyon çabaları ve frekanslar kullanmak zorundayız. Verimli bir şekilde iletişim disiplininiz olmalı. Dün havada 20 jet vardı.”
Düşmanı durdurma tatbikatı
Amerikan komutan Albay Paul Murray, yaptığı açıklamada, “Beraber savaşa girmek zorunda kalırsak, Türk Hava Kuvvetleri ile tatbikat, düzgün iletişim ve taktiksel verimliliği garantiye alıyor” dedi. Pentagon sözcülüğü, tatbikatta üzerinde durulan en kritik konulardan birinin de yerdeki hava savunma sistemlerine karşı mücadele taktikleri olduğunu belirtti. Bunun için, Amerikan pilotlarının SEAD (Düşman Hava Savunmasını Durdurma) tekniklerini Türk pilotlarla paylaştıkları açıklandı. SEAD, düşman kuvvetlerinin hava savunma sistemlerini yok etmeyi değil, bu savunma sisteminin etkisiz hale getirilmesini amaçlıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.