Bu gıdalar açlık hissini azaltıyor |
Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, “Türk kahvesi açlık hissini bastırma özelliğine sahiptir” dedi.
Gıda Mühendisliği Gıda Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, Türk kahvesi ile limonata ve hurmanın açlık hissini azaltan yiyecek ve içecekler arasında olduğunu belirtti.
Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Gürsoy, iftar zamanı açlığı gidermek adına hızla yemek yenerek, açlık durumunun giderilmesine çalışıldığını ifade etti.
Gürsoy, bir insanın 2-3 gün boyunca hiç gıda almadan kendini idare edebilecek enerjiyi depolayabildiğine dikkati çekerek, “Önerim öncelikle iftarda acele etmeden yavaş bir şekilde ve çorba gibi hafif şeylerle yemeğe başlanması ve bir süre durduktan sonra ana menüdeki yiyecekler yenmelidir” dedi.
Sahurda ise özellikle doygunluk hissini uzatacak, su ihtiyacını azaltacak besinler tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Gürsoy, “Yine uykudan uyanmakta zorluk çekenler ya da kısa sürede bir şeyler yiyerek uykuya devam etmek isteyenler hızla bir şeyler yedikleri için hem vücudu zorlamakta hem de kısa sürede açlık durumuna geçmekteler” diye konuştu.
Hurmanın lifli besin olduğunu ve sahurda tüketilebileceğini anlatan Gürsoy, “Hurma, direkt kuru meyve olarak tüketildiği gibi hurmalı kek, hurmalı sütlü hafif tatlılar olarak da tüketilebilir. Yemek sırasında içilecek limonata açlık hissini geciktirecek uygulamalardan biridir, çünkü limon bağırsaklarda besinlerin emilimini geciktirmektedir” ifadelerini kullandı.
TÜRK KAHVESİ LİFLİ BESİN OLDUĞU İÇİN AÇLIK HİSSİNİ BASTIRIR
Türk kahvesinin, açlık hissini bastırma özelliğine sahip olduğunu kaydeden Gürsoy, “Lifli gıdaların ortak özelliklerinden biri açlık hissisini bastırmasıdır. Türk kahvesi de lifli bir besin olduğu için açlık hissini bastırır. Uyarıcı bir özelliğe sahip ve içinde kafein bulunmasından dolayı nerede, nasıl kullanılması konusunda bilinçli olunmalı. Türk kahvesinin içilmesinin ardından uyumakta güçlük çekileceği de göz önünde bulundurulmalı” diye konuştu.
Hem iftarda hem sahurda yemeğin yavaş yavaş yenmesini öneren Gürsoy, sindirimi zorlamayacak şekilde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. (A.A.)
Hem iftarda hem sahurda yemeğin yavaş yavaş yenmesini öneren Gürsoy, sindirimi zorlamayacak şekilde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. (A.A.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.