11 Temmuz 2012 Çarşamba

Sinir sistemine çip takıldı

Sinir sistemine çip takıldı
Sinir sistemine çip takıldı

Profesor Kevin Warwick yıllar süren çalışmaların ardından bileğine sinir sistemine bağlı bir çip yerleştirdi.

İnsan ve makine arasındaki çizgiyi test etmek için dört yıl önce vücuduna ilk çipi takan İngiliz profesör Wareick, bir adım dahab ileri gitti: Warwick yıllar süren çalışmaların ardından bileğinin altındaki sinirlere bağlı bir çip takdırdı. Çip duyuları aktaran ve kaslarını hareket ettiren sinir kodlarını dinleyecek ve kaydedecek.

Reading Üniversitesi sibernetik profesörü, deneylerinin takma kol ve bacak gibi organların gerçek organlarla eş tepkiler vermesini sağlamasını amaçlıyor. Çiplerin sinir sistemini taklit etmesiyle ortaya çıkabilecek buluşlar aynı zamanda felçliler için de bir çözüm getirebilir. Ancak Warwick’in kendisi bile deneylerden ne tür bir sonuç alınacağı konusunda henüz kesin bir fikre sahip değil.

       “Bu safhada, gerçekten başarılı olup olmayacağımızı bilemiyoruz” diyen Warwick’in testlerdeki temel amacı elektrik devreleriyle vücudun sinir sistemini biraraya getirerek cyborg üretimine giden yolda ilk adımı atmak. Kendisini bir cyborg kobayı olarak kullanmayı kafasına koyan Warwick daha önce hiçbir araştırmacının gidemediği kadar ileriye gidiyor.
       
CYBORG 1.0’DAN 2.0’A 
       Vücuduna ilk olarak 1998 yılında dokuz günlüğüne bir silikon çip yerleştiren Warwick, bu çipi çalıştığı üniversitedeki bir bilgisayarın kendisinin nerede olduğunu tespit etmesi, ve gittiği yönde kapıları ve ışıkları açması için kullanmıştı. O dönem bazıları için oldukça ürkütücü bir fikir olan bu deney şimdi büyük bir adım daha atılarak daha da ileri götürülüyor. 

       Bu sefer yüz küçük iğneden oluşan mikroelektrodlar fiber yardımıyla Warwick’in sol kolundaki ana sinire bağlandı. Bu sinir beyin ile el ve parmaklar arasındaki iletişimi sağlıyor. Bir radyo vericisi takılan devreler sayesinde çipte oluşan elektrik tepkilerini bir laboratuvar bilgisayarına aktarıyor. 

       Teorik olarak, bilgisayar Warwick’in parmağına bir iğne batırıldığında, Warwick elini sıcak ya da soğuk suya soktuğunda, parmaklarını oynattığında ortaya çıkan sinir ateşlemelerinin bir modelini çıkaracak. Bilgisayar aynı zamanda çipe uyarılar göndererek özel sinir dokularının uyarılmasını deniyecek. Bilgisayar, sinirlere bir iğne batması durumunda hissedilen modelde uyarı gönderdiğinde Warwick’in beyninin iğne batması hissi duyması durumunda tıpta ve sibernetik biliminde büyük bir ilerleme kaydedilmiş olacak. 

       Ancak bu deneylerin başlayabilmesi için haftalar geçmesi gerekecek, zira Warwick şu aralar çipin sinir sistemine düzgün oturup oturmadığını bekleyerek göremek zorunda. Gelecek Pazartesi günü dikişlerin alınmasının ardından iki günlük bir bekleme dönemi yaşanacak. Warwick her gün birkaç kez parmaklarında ve bileğinde bir zonklama hisstiğini, çipin yavaş yavaş yerine oturduğunu düşündüğünü söylüyor. İlk basit deneylerin ise Çarşamba günü başlaması bekleniyor. 

NTV-MSNBC
23 Mart 2002

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...