17 Ağustos 2012 Cuma

Beynin bir sırrı daha çözüldü

Beynin bir sırrı daha çözüldü
Beynin bir sırrı daha çözüldü

Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarla mücadelede önemli buluş...


Bilimadamları, bu gibi hastalıklara neden olan toksik maddelerin, beyindeki drenaj sistemi sayesinde arıtıldığını tespit etti.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Rochester Üniversitesinden bilimadamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, beyinde de bir drenaj sistemi var ve bu sistem sanılandan çok daha hızlı bir şekilde çalışıyor.
Alzheimer veya Parkinson gibi hastalıklara neden olan, sağlığa zararlı toksik maddeler, beyindeki drenaj kanalları kapalı olmadığı sürece, beyin tarafından atılıyor.


Bu drenaj sisteminde, kırmızı kan hücreleri alyuvarlar beyindeki kan damarlarının etrafını sarıyor ve böylece hücre ile beyindeki sıvı kaynakları arasında köprü oluşturuyor.
Alyuvarların da dahil olduğu hücreler, beyin dokusundaki toksik maddeli sıvıyı emiyor, özel kanalcıklar üzerinden basınçla damarın içine püskürtüyor.
Bilimadamları, beyin açıldığında bu sistemin durduğunu, bu yüzden de bugüne kadar keşfedilemediğini kaydediyor.
Alzheimer veya Parkinson gibi tüm dejeneratif hastalıklarda beyinde biriken atık maddelerin, zaman içerisinde beyin hücrelerine zarar verdiğini, hatta bunları öldürdüğü tespit edilmişti.
Bilim adamları, Alzheimer hastalarında bu sistemin çalışmasını hızlandırarak, hastalığı ağırlaştıran beta amiloidlerin beyinde daha fazla birikmesinin engellenebileceğini tahmin ediyor.
Bu drenaj sisteminin varlığını şu ana kadar sadece farelerde ispatlansa da, bilimadamları aynı ağın insan ve memeli hayvanlarda da bulunduğunu düşünüyor. (trthaber)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Süleyman Hilmi Tunahan hazretlerinin bağlıları (Süleymancılar) hangi partiye oy verecek? | Hangi parti tercih edildi? | Mehmet Fahri Sertkaya (video)

Cemaat merkezi ( Muhterem Alihan Kuriş Beyağabey ) kararını açıkladı: KESİNLİKLE OY YOK! Kesinlikle AKP'ye ve MHP'ye oy ve...